Over CoCoWood

“Ik ben super enthousiast over de unieke mogelijkheden die het kokoshout biedt."

In januari 2016 begon Arjan Sterkenburg zijn eigen bedrijf, CoCoWood Development. Ruim negen jaar daarvoor had hij via zijn toenmalige werkgever voor het eerst kennisgemaakt met het kokoshout en zijn exclusieve uitstraling. Zijn aanvankelijke scepsis maakte al snel plaats voor enthousiasme en bewondering. Lees hieronder zijn verhaal.

 

“Al snel werd mij duidelijk dat kokoshout volgens de botanische kenmerken geen hout is, maar gras. Tegelijk bleek dat dit ‘gras’ zich op veel vlakken wel degelijk met hout kan meten. Sterker nog: kokoshout (zoals we het sinds 2007 noemen) heeft veel overeenkomsten met tropisch hardhout. Daarmee is het geschikt voor diverse in- en outdoor-toepassingen. Denk aan (Full) HD kokosparketvloeren, gefineerde kokoswand- en meubelpanelen, kokos (Full) HD terrasdelen, kokosterrasdelen in extra zware horecakwaliteit en veel soorten gevelbekleding.
De unieke naaldstructuur en de warme, exclusieve uitstraling maken het kokoshout extra interessant voor duurzame ontwerpen van (tuin)architecten en designers.

 

‘Er bleek markt te zijn voor een 100% ecologische houtsoort’
Om ook anderen enthousiast te maken en het kokoshout en kokosparket op de Nederlandse markt te introduceren, werd in 2007 CoWood opgericht, als onderdeel van de Hoop Bouw & Interieur (mijn toenmalige werkgever). Hier was ik onder meer verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en de verkoop van het kokoshout, en het begeleiden van projecten.
In de jaren die volgden, bleek dat er duidelijk markt is voor deze nieuwe 100% ecologische en duurzame hardhoutsoort. Er zijn dan ook in samenwerking met verschillende partijen diverse mooie projecten gerealiseerd.

 

‘Ik ben altijd overtuigd geweest van het duurzame karakter’
Helaas moest CoWood in 2013 stoppen met de verdere ontwikkeling en investering in het kokoshout. Hierdoor kwamen de verkoop en promotie grotendeels stil te liggen. Tot januari 2016 dus! Ik begon aan een nieuwe uitdaging: de herintroductie van kokoshout via mijn eigen bedrijf: CoCoWood Development. Ik ben altijd overtuigd geweest van het duurzame karakter van kokoshout, en super enthousiast over de unieke mogelijkheden die het kokoshout biedt voor vele in- en outdoor-toepassingen. Ik ben er dan ook trots op dat ik dit mooie hout kan herintroduceren op de Nederlandse markt.”