Wat is kokoshout?

Kokoshout is afkomstig van de kokospalm. Het is een uniek, 100% ecologisch materiaal
met de eigenschappen en uitstraling van tropisch hardhout. Maar dat is nog niet alles.

Kokoshout is harder dan eiken en andere veel toegepaste houtsoorten. Het heeft bovendien een warme en exclusieve uitstraling. Geolied kokoshout valt op door zijn bijzondere naaldtekening. Vanwege de donkerbruine kleur wordt het hout soms vergeleken met het luxe wengé-hout, dat ook wel ‘het zwarte goud’ wordt genoemd. Niet voor niets staat kokoshout volop in de belangstelling van designers en (tuin)architecten.

 

Waarom heb ik nog nooit eerder van kokoshout gehoord?
De kokospalm is officieel een grassoort. Dat heeft mensen lange tijd op het verkeerde been gezet. Want hoe kun je nu van gras een houten vloer maken? Tot men ontdekte dat delen van de stam van een kokosboom wel degelijk geschikt zijn als hout.

 
Waar komt kokoshout vandaan?
Het kokoshout van CoCoWood komt uit Azië. Omdat ons hout afkomstig is van eeuwenoude kokosnootplantages en een restproduct is van de duurzame kokosnootindustrie, hoeven er geen oerbossen gekapt te worden.

 

Wat maakt kokoshout zo duurzaam?
De kokospalm (Cocos Nucifera L.) werd voorheen alleen gebruikt voor de productie van kokosnoten. Op het moment dat de kokospalm geen vruchten meer leverde, werd hij omgezaagd en verbrand, om plaats te maken voor jonge productieve kokospalmen. Tot men ontdekte dat delen van de stam uitstekend geschikt zijn als hout. Zo krijgt afval een tweede leven: de stammen worden nu verzameld, gezaagd, gedroogd en verwerkt tot een exclusieve grondstof met de uitstraling van tropisch hardhout.

 

Waarom is kokoshout ‘designed by nature’?
Het hout van de kokospalm is pas op z’n best als de boom aan het eind van zijn productieve leven is (tussen de 60 en 75 jaar). Op dat moment is de boom topzwaar en is het risico groot dat hij omvalt. Om te voorkomen dat een oude boom op jonge aanplant valt, wordt hij in sommige gevallen preventief gekapt.
Een kokospalm kappen als hij jonger is dan 50 jaar, heeft geen zin. Het hout is dan nog niet voldoende ‘verhout’. Met andere woorden: de natuur geeft de kokospalm door de jaren heen zijn dichtheid en kracht. Daarom zeggen wij: kokoshout is 100% designed by nature.

 

Is kokoshout industrieel geperst?
Nee. Kokoshout bestaat uit vezels. Deze vezels worden gedurende het leven van de boom geperst door het gewicht van de boom zelf en door invloeden van de natuur. Het hout is dus wel geperst, maar níet door een industrieel proces. Dat maakt het kokoshout en zijn toepasbaarheid zo uniek.

 

Wat maakt kokoshout zo slijtvast?
De kokospalm groeit vooral in de lengte en veel minder in de breedte. Door het toenemende gewicht van de boom, worden de (gras)vezels in de stam zo in elkaar gedrukt, dat de vezels als het ware ‘verhouten’. Daardoor heeft een volwassen kokospalm een hoge materiaaldichtheid. Hoe hoger deze dichtheid, hoe harder en slijtvaster het hout.
Kokoshout is dus slijtvast zonder enig industrieel proces!

 

Heeft kokoshout een FSC-keurmerk?
Omdat kokoshout botanisch gezien geen hout is, maar gras (de stam bestaat immers uit vezels), is een FSC-keurmerk niet van toepassing. Wel is het NL-Greenlabel A toegekend aan ons kokoshout.

 

Bevat kokoshout chemische toevoegingen?
Kokoshout is een 100% natuurproduct. Er wordt geen lijm of epoxyhars gebruikt tijdens de productie en het kokoshout is vrij van formaldehyde. Ook wordt er geen gebruikgemaakt van het conserveringsmiddel boorzout.